Milloin viemärit ja putkistot kannattaa kuvauttaa?

syyskuuta 04, 2018

Putkistot ja viemärit kannattaa kuvauttaa, jos niissä on toistuvia ongelmia tai on epäselvää miten ne talossa ja pihapiirissä kulkevat.


Usein kyseessä voi olla jonkin paikallinen ongelma, kuten tiivisteen pullistuma tai putken notkahdus, mutta kyseessä voi olla myös esimerkiksi rakennusvirheestä johtuva ongelma, liian pieni kallistuskulma tai alkava tukos.


Mikäli kyseessä on vanha talo, putkistot tuskin ovat enää aivan uuden veroisessa kunnossa ja tyypillistä on sekin, että vanhat piirustukset puuttuvat eikä tiedetä miten esimerkiksi salaojat pihalla kulkevat.

Puutteellinen tai huonokuntoinen salaojitus taas voi pahimmillaan aiheuttaa rakennukseen suuriakin kosteusvaurioita. Siksi myös talon ulkopuoliset putkistot (salaojitukset ja sadevesilinjat) tulisi aika-ajoin tarkastaa ja huuhdella.

Viemärit ja putkistot kannattaa kuvauttaa ainakin seuraavissa tilanteissa:

  1. Kun viemärien kanssa on jatkuvasti ongelmia 
  2. Kun halutaan selvittää miten putkistot kulkevat 
  3. Kun piha tulvii ja syytä ei tiedetä
  4. Kun on 10-vuotistarkastuksen aika

1. Kun viemärien kanssa on jatkuvasti ongelmia

Mikäli taloyhtiössä joudutaan availemaan viemäreitä poikkeuksellisen usein, kannattaa ongelman perimmäinen syy selvittää enempien vaurioiden ja uusien avausmaksujen välttämiseksi.

Kerrostaloille on tyypillistä, että kun ylä- ja alakerroksilla on yhteiset pystyjuoksut, ongelmat kasautuvat alakerroksiin ja keittiöiden pystylinjat keräävät usein rasvaa. Yläkerrassa kaikki saattaa toimia näennäisen hyvin, vaikka alakerrassa viemärit vetäisivätkin huonosti.  

Mikäli taloyhtiössä on jatkuvaa ongelmaa, voi olla järkevää tilata muutamaan asuntoon kuvaus ja pesu, jolloin otannalla pystytään tekemään johtopäätöksiä siitä esiintyykö samoja ongelmia kaikissa asunnoissa vai ainoastaan osassa.

2. Kun halutaan selvittää miten putkistot kulkevat

Robottikameran avulla saadaan putkistosta tarkkaa videokuvaa, jonka avulla putkiston kuntoa voidaan arvioida sisältä käsin ja ongelman aiheuttaja yleensä selviää.

Joskus, varsinkin vanhojen talojen kohdalla voi olla epäselvää missä esimerkiksi salaojat kulkevat. Tällöin putkistokuvausta tarvitaan selvittämään, missä ja miten salaojitus kulkee. Kuvauksen yhteydessä putkiston kulusta laaditaan myös pienimuotoinen kartta.

3. Kun piha tulvii ja syytä ei tiedetä

Kun piha tulvii usein, vaikka sadevesikaivo on tyhjennetty, on hyvä kuvauttaa sadevesilinjat, jotta voidaan selvittää, onko siellä tukoksia tai jokin muu ongelma ja pystytään paikallistamaan ongelman sijainti. Putkiston kuvauksella usein löytyy selitys myös silloin kun kaivo tulvii.

4. Kun on 10-vuotistarkastuksen aika

Rakentajan vastuu on nykyisen oikeuskäytännön nojalla 10-vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että virheet on mahdollista saada tämän aikaikkunan sisällä korjautettua rakentajan piikkiin.

Vaikka kyse olisi uudiskohteesta, voi viemärien ja putkistojen kuvaus olla hyvinkin tarpeen jo aikaisemminkin, sillä joskus viemäröinneistä löytyy esimerkiksi rakennusjätettä ja moni muukin asia voi mennä tekovaiheessa pieleen.

Viemärikuvauksen avulla tällaiset viat voidaan tuoda tarkasti ja dokumentoidusti ilmi ajoissa, jolloin korjauksia ei välttämättä tarvitse maksaa omasta pussista ja suuremmilta vahingoilta vältytään. Kuvauttaminen siis säästää rahaa usein uudiskohteissakin.

Viemärikuvaukseen ja putkiston kunnon arvioimiseen kannattaa käyttää riippumatonta asiantuntijaa

Alalla on monenlaista toimijaa, mutta jo maalaisjärkikin sanoo, että kuvaus kannattaa aina teettää puolueettomalla taholla, jonka pääliiketoimintaa EI OLE itse korjata itse havaitsemiaan vaurioita.

Puolueettomalta taholta saat aidosti rehellisen selvityksen viemäriesi kunnosta, ilman että sen avulla yritetään myydä sinulle tuhansien eurojen remonttia. Viemärikuvaus puolueettoman tahon tekemänä saattaa siis hyvin tuoda myös mielenrauhaa ja rahan säästöä, jos putkisto on kuin onkin kunnossa.  

Video ja raportti muistikortille

Kun viemärit kuvataan, saa asiakas tehdyistä havainnoista kirjallisen raportin ja pääsee näkemään kameran tallentamaa videokuvaa myös itse. Tiedot jäävät asiakkaalle muistikortille- / USB-tikulle myös muohempää käyttöä ja tarkastelua varten.

Lisätietoa viemärien kuvauksesta

Suomen Paineautot Oy tekee viemärikuvauksia uusinta kameratekniikkaa hyödyntäen. 
Täällä lisätietoa viemärikuvauksesta » 

0 kommenttia

Tilaa artikkelit sähköpostiin

* indicates required